„Z niedowierzaniem i oburzeniem przyjęliśmy odpowiedź podsekretarza stanu w Ministerstwie Sprawiedliwości p. Łukasza Piebiaka na interpelację poselską dotyczącą umorzenia dochodzenia w sprawie incydentu, który miał miejsce na początku czerwca 2016 roku. Wówczas to w Zespole Szkolno-Przedszkolnym nr 1 (Szkoła Podstawowa nr 192) w Łodzi po prowadzonej przez kibica ŁKS Łódź pogadance na temat uprawiania sportu dzieci dostały kalendarze z tzw. krzyżem celtyckim, symbolem neonazistowskim, i napisem „White Pride” (‘Biała Duma‘). Wszczęte w związku z tym dochodzenie w sprawie propagowania totalitarnego ustroju państwa zostało 16 listopada 2016 roku umorzone. Decyzja Prokuratury była, naszym zdaniem, elementem szerszego zjawiska, z jakim mamy do czynienia w ostatnim czasie – niereagowania, będącego w efekcie przyzwoleniem, organów ścigania na szerzenie ksenofobii i rasizmu.” – piszemy w liście otwartym skierowanym do Ministra Sprawiedliwości i Minister Edukacji Narodowej.
Treść listu